Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2013-08-21

Działalność gastronomiczna - rozliczenie VAT

Działalność gastronomiczna jest działalnością gospodarczą według VAT, najczęściej postrzeganą jako działalność usługodawców. Prowadzą ją mali przedsiębiorcy, jednoosobowe firmy, a także duże, prężne przedsiębiorstwa. W związku z tym skala problemów, z jakimi borykają się firmy z tej branży, jest różna. Jest jednak grupa problemów, z którymi na co dzień zmagają się wszyscy podatnicy z tej branży. Dodatkowo niejednolita linia interpretacyjna organów podatkowych i sądów administracyjnych utrudnia wyjaśnienie wątpliwości. Gdy świadczymy tego rodzaju usługi, od naszych ustaleń zależy, czy będziemy stosować stawkę 5% czy 8%, a może 23%. Czy napiwki uwzględniać w podstawie opodatkowania, czy nie uwzględniać? To tylko niektóre problemy, z jakim boryka się branża gastronomiczna.

Krok 1. Ustalamy, czy powinniśmy zarejestrować działalność gastronomiczną w VAT

Prowadzący działalność gastronomiczną mogą korzystać ze zwolnienia podmiotowego obejmującego:

● podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 150 000 zł (art. 113 ust. 1 ustawy o VAT),

● podatników rozpoczynających działalność w trakcie roku podatkowego, jeżeli przewidywana u nich wartość sprzedaży nie przekroczy, w proporcji do okresu prowadzonej działalności gospodarczej w roku podatkowym, kwoty 150 000 zł (art. 113 ust. 9 w zw. z art. 113 ust. 1 ustawy o VAT).

Wyjątek dotyczy podatników prowadzących działalność gastronomiczną, którzy:

● dokonują dostaw napojów alkoholowych (napoje alkoholowe stanowią towary opodatkowane podatkiem akcyzowym, a dokonywanie dostaw takich towarów wyłącza możliwość korzystania ze zwolnienia podmiotowego - art. 113 ust. 13 pkt 1 lit. b) ustawy o VAT); ze zwolnienia mogą jednak korzystać podatnicy świadczący usługi podawania napojów alkoholowych (czyli usługi sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 56.3), np. sprzedający alkohol w restauracji;

● nie posiadają siedziby działalności gospodarczej na terytorium kraju (ze względu na brzmienie art. 113 ust. 13 pkt 3 ustawy o VAT).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00