Artykuł
zakupy
Żywność stanieje o kilka procent
Obecnie tanieją głównie warzywa, owoce oraz mięso i olej
W sklepach spadają ceny nielicznych produktów, w drugim półroczu ma być lepiej, ale tylko trochę
Wzrost cen żywności hamuje. W kwietniu zdrożała średnio o 19,7 proc., podczas gdy w poprzednich miesiącach ceny rosły o 20–24 proc. Czy jest szansa, że drożyzna odpuści i będą obniżki?
– Już mają miejsce. Na razie w przypadku produktów nieprzetworzonych, takich jak cukier, mąka czy warzywa i owoce – mówi Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności. Wymienia ogórki gruntowe, pomidory, olej i mięso, szczególnie drobiowe. Zdaniem producentów i handlowców trend spadkowy w kolejnych miesiącach będzie obejmował coraz szerszą gamę. Dziś już masło, sery czy makarony bywają tańsze, ale tylko dzięki czasowym akcjom promocyjnym organizowanym przez sieci, które – by przyciągnąć klientów – każdego dnia udzielają rabatów na część asortymentu.