comment

Artykuł

Data publikacji: 2006-01-05

Jak napisać oświadczenie o wyborze zwolnienia z obowiązku składania deklaracji miesięcznych CIT-2

Niektórzy z podatników podatku dochodowego od osób prawnych mają możliwość uzyskania zwolnienia z konieczności składania miesięcznych deklaracji. Podatnikami korzystającymi ze wspomnianego zwolnienia mogą być podmioty, które zaprzestały działalności lub przeznaczają dochody osiągnięte z prowadzonej przez siebie działalności na określone przepisami ustawy cele - w tym na cele statutowe. Zwolnieniem tym mogą być zatem objęte m.in. stowarzyszenia, fundacje oraz inne organizacje prowadzące działalność non-profit. Nie są one jednak automatycznie zwolnione z obowiązku składania deklaracji. Aby móc skorzystać ze zwolnienia, muszą spełnić dodatkowe warunki. Przede wszystkim nie mogą prowadzić działalności w zakresie wytwarzania i handlu wyrobami akcyzowymi, a wydatków mogą dokonywać wyłącznie na cele statutowe, w tym także na nabycie środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych służących bezpośrednio realizacji tych celów oraz na opłacenie podatków niestanowiących kosztu uzyskania przychodów. Zwolnienie powyższe jest zwolnieniem ustawowym, a zatem nie jest uzależnione od decyzji organu podatkowego.