Wsparcie dla stołówek szkolnych w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” 2024-2028
Weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 15 stycznia 2024 r. regulujące zasady korzystania z dofinansowania w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2024-2028.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 15 stycznia 2024 r. w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2024-2028 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków, które weszło w życie 26 stycznia 2024 r. wsparcie finansowe z budżetu państwa ma zostać udzielone organom prowadzącym publiczne szkoły podstawowe oraz publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej.
Wsparcie finansowe zostanie udzielone na:
1) doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych, w tym własnych kuchni i jadalni (do 80 tys. zł),
2) doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione (do 80 tys. zł),
3) stworzenie nowych stołówek szkolnych (do 80 tys. zł),
4) wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (do 25 tys. zł).
W ramach udzielonego wsparcia finansowego można zakupić:
1) usługi remontowo-adaptacyjne służące poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub miejsc spożywania posiłków,
2) niezbędne wyposażenie kuchni w stołówkach szkolnych, w tym:
a) stanowiska mycia rąk, w szczególności umywalkę z instalacją zimnej i ciepłej wody,
b) stanowiska sporządzania potraw i napojów, w szczególności stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarkę z zamrażarką, zmywarkę do naczyń, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy,
c) stanowiska obróbki wstępnej brudnej, w szczególności zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, krajalnice z przystawkami, stanowisko produkcji potraw z mięsa, stanowisko produkcji ciast,
d) stanowiska obróbki cieplnej, w szczególności zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, taborety podgrzewcze, trzony kuchenne z wyciągami, patelnie elektryczne,
e) stanowiska ekspedycji potraw i napojów, w szczególności stół do ekspedycji potraw, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne,
f) stanowiska mycia naczyń, w szczególności zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, pojemnik na odpadki, zmywarkę do naczyń, sprzęt do dezynfekcji;
3) niezbędne wyposażenie miejsc spożywania posiłków, w szczególności stoły, krzesła, zastawę stołową, tace, kosze na odpady, termosy gastronomiczne.
Aby ubiegać się o wsparcie, organy prowadzące szkoły muszą złożyć wniosek do wojewody właściwego ze względu na siedzibę szkoły. Terminy składania wniosków są następujące:
1) 2024 r. - w terminie do dnia 30 kwietnia 2024 r.;
2) 2025 r. - w terminie do dnia 30 kwietnia 2025 r.;
3) 2026 r. - w terminie do dnia 30 kwietnia 2026 r.;
4) 2027 r. - w terminie do dnia 30 kwietnia 2027 r.;
5) 2028 r. - w terminie do dnia 2 maja 2028 r.
Milena Drozd
