Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2008-05-15

Jak zaewidencjonować w kasie rejestrującej rezerwację stolika w restauracji i usługę gastronomiczną

Prowadzimy restaurację. Przyjmujemy rezerwacje na miejsca w restauracji i kwota ta jest odliczana od końcowego paragonu. Jak rozwiązać „technicznie” ten problem? Każda rezerwacja powinna być „nabita” na kasę fiskalną, ale jak mamy ją ująć w końcowym paragonie? Na nim są wyszczególnione potrawy z cenami, które wprowadzone są w systemie, i od tej wartości odliczana jest rezerwacja. Kiedy rozliczyć taką transakcję?

problem

rada

Oba zdarzenia, tj. zaliczka (rezerwacja) i konsumpcja, powinny być zarejestrowane w kasie odrębnie i odrębnie wykazane w ewidencji VAT na podstawie raportów dobowych z dnia ich rejestracji. Jeżeli powstały one w różnych miesiącach, powinny być ujęte w odrębnych deklaracjach VAT.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00