Transport żywności będzie coraz bardziej inteligentny
Rosną oczekiwania Polaków co do żywności. Oczekują oni, że ta na sklepowych półkach będzie nie tylko świeża, lecz także bezpieczna dla zdrowia. To wymusza zmiany w logistyce

Moda na zdrowy styl życia zapanowała na dobre. Towarzyszą jej zmiany nawyków żywieniowych, nierozerwalne z nowym trendem. Bo jak wynika z różnego rodzaju badań, prawidłowe odżywianie nadal jest uważane za najważniejszy element dla naszego zdrowia. Tymczasem zdrowa żywność kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi i nieprzetworzonymi produktami, bez konserwantów i o obniżonej zawartości cukru. Ale nie tylko. Konsumenci zwracają również uwagę na bezpieczeństwo produktów, ich jakość oraz czas dostaw. Wiele osób oczekuje, by te ostatnie były codzienne.
Ma to przełożenie na pozostałych uczestników rynku spożywczego. Producenci opakowań stawiają na nowe technologie, dzięki którym produkty mogą zachować jak najwyższą jakość w możliwie najdłuższym terminie. Dzięki opakowaniom typu MAP część żywności, którą kiedyś mogliśmy znaleźć w sklepach jako mrożonki, znalazła się w kategorii żywności świeżej.





