insert_drive_file

Aktualność

15 października 2022 r. – nowy, wydłużony termin złożenia sprawozdania finansowego przez OPP

Organizacje pożytku publicznego mają obowiązek zamieszczania zatwierdzonego sprawozdania finansowego i sprawozdania merytorycznego ze swojej działalności na stronie podmiotowej Narodowego Instytutu w Biuletynie Informacji Publicznej. Z ropublikowanego 11 kwietnia 2022 r. ozporządzenia Przewodniczącego Komitetu do Spraw Pożytku Publicznego wynika, że w odniesieniu do sprawozdań za rok 2021, termin jego zamieszczenia jest przedłużony o 3 miesiące tj. należy je zamieścić do 15 października 2022 r.

Ustawa z 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie przewiduje (art. 23 ust. 6), że każda organizacja pożytku publicznego ma obowiązek zamieszczenia zatwierdzonego sprawozdania finansowego i sprawozdania merytorycznego ze swojej działalności na stronie podmiotowej Narodowego Instytutu w Biuletynie Informacji Publicznej. Obowiązek ten organizacje pożytku publicznego winne są wypełnić w terminie do 15 lipca każdego roku następującego po roku, za który składane jest sprawozdanie finansowe i merytoryczne.