Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Artykuł aktualny
na dzień 04-12-2023
TEMATY:
Artykuł aktualny
na dzień 04-12-2023
TEMATY:
Data publikacji: 2023-10-09

Spór o stawkę VAT od gorącej czekolady – wyrok TSUE

TSUE uznał, że prawo unijne nie sprzeciwia się stosowaniu różnych stawek VAT na środki spożywcze składające się z tego samego głównego składnika i zaspokajające tę samą potrzebę przeciętnego konsumenta w zależności od tego, czy są one sprzedawane detalicznie w sklepie, czy też są przygotowywane i podawane klientowi na gorąco na jego zamówienie w celu natychmiastowego spożycia (wyrok TSUE z 5 października 2023 r. w sprawie C-146/22).

Spór powstał w związku z kwestią prawa do stosowania obniżonej stawki VAT na dostawę gorącej czekolady przygotowanej na bazie mleka i sosu czekoladowego. Fiskus uznał, że dostawa ta powinna być opodatkowana stawką 8% VAT, jako usługa związana z wyżywieniem, a prowadząca kawiarnię, że właściwą stawką powinna być stawka 5%, analogicznie do innych dostaw towarów określonych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT, który obejmuje między innymi napoje na bazie mleka. 

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00