Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2005-04-01

Czy możemy stosować przepisy unijne dotyczące obniżonych stawek VAT

W załączniku nr 6 do ustawy wymieniono towary i usługi, dla których stosuje się obniżoną stawkę VAT 3%. I tak, w poz. 16 tego załącznika wymienione są tłuszcze różnego pochodzenia - ale z wyłączeniem tłuszczy technicznych. Natomiast, zgodnie z załącznikiem H VI Dyrektywy w poz. 1 mamy podane, że: „Produkty spożywcze (w tym napoje, ale bez napojów alkoholowych) do konsumpcji przez ludzi i zwierzęta; żywe zwierzęta, nasiona, rośliny i składniki normalnie przeznaczone do przygotowania produktów spożywczych; produkty normalnie przeznaczone jako dodatki lub substytuty wyrobów spożywczych”.

PROBLEM
Tłuszcz paszowy jest właśnie dodatkiem do pasz. Tłuszcze te mogą być pochodzenia wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Czy w związku z powyższym prawidłowe będzie sklasyfikowanie tłuszczu paszowego topionego (oczywiście zgodnie z pochodzeniem) jako: 15.11.30-50.20, 15.11.30-50.30, 15.11.30-70.20 i zastosowanie stawki 3%?
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00