comment
Porada
Data publikacji: 2005-04-01
Czy możemy stosować przepisy unijne dotyczące obniżonych stawek VAT
W załączniku nr 6 do ustawy wymieniono towary i usługi, dla których stosuje się obniżoną stawkę VAT 3%. I tak, w poz. 16 tego załącznika wymienione są tłuszcze różnego pochodzenia - ale z wyłączeniem tłuszczy technicznych. Natomiast, zgodnie z załącznikiem H VI Dyrektywy w poz. 1 mamy podane, że: „Produkty spożywcze (w tym napoje, ale bez napojów alkoholowych) do konsumpcji przez ludzi i zwierzęta; żywe zwierzęta, nasiona, rośliny i składniki normalnie przeznaczone do przygotowania produktów spożywczych; produkty normalnie przeznaczone jako dodatki lub substytuty wyrobów spożywczych”.
PROBLEM
Tłuszcz paszowy jest właśnie dodatkiem do pasz. Tłuszcze te mogą być pochodzenia wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Czy w związku z powyższym prawidłowe będzie sklasyfikowanie tłuszczu paszowego topionego (oczywiście zgodnie z pochodzeniem) jako: 15.11.30-50.20, 15.11.30-50.30, 15.11.30-70.20 i zastosowanie stawki 3%?
Pozostało 59% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right