Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń 14/2005 z 16.07.2005 [dodatek: Poradnik bhp, str. 2]
Data publikacji: 13.07.2005
Jakie są zasady przyznawania posiłków profilaktycznych i napojów?
Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.
Przepisy szczegółowo określają kryteria charakteryzujące warunki szczególnie uciążliwe oraz wymagania, jakie powinny spełniać posiłki i napoje profilaktyczne.
Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace:
• związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
• związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
