Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2023-04-28

Szczawiowa o smaku szczawiu

Obraz Włodzimierza Łuskina z 1891 r.: „Zebranie u króla Stanisława Augusta”Obraz Włodzimierza Łuskina z 1891 r.: „Zebranie u króla Stanisława Augusta”

Dzięki kuchmistrzowi Stanisława Augusta mamy proste jajko sadzone czy pączki nieprzypominające pierników

Z Jarosławem Dumanowskim rozmawia Estera Flieger

Jarosław Dumanowski historyk, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Jarosław Dumanowski historyk, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Co jadło się na organizowanych przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego obiadach czwartkowych?

Zachowała się jedna i powtarzana w innych źródłach relacja – Antoniego Magiera, lekarza ówczesnej Warszawy, który słyszał o tym, że podczas obiadów czwartkowych podawano marynaty i wędzonki oraz barszcz z uszkami i baraninę. Więcej dowiadujemy się z bogatego archiwum rachunków dworu Stanisława Augusta. Wśród nich znalazła się notatka królewskiego kuchmistrza – Paula Tremo. Dzięki niej wiemy, ile kosztowały obiady czwartkowe, z jakich produktów się składały oraz ile osób brało w nich udział. Okazuje się, że nie różniły się od posiłków podawanych w inne dni tygodnia. Każdy obiad na dworze był królewski.

Co więc znajdowało się na liście zakupów Paula Tremo?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00