Artykuł
Szczawiowa o smaku szczawiu
Obraz Włodzimierza Łuskina z 1891 r.: „Zebranie u króla Stanisława Augusta”
Dzięki kuchmistrzowi Stanisława Augusta mamy proste jajko sadzone czy pączki nieprzypominające pierników
Z Jarosławem Dumanowskim rozmawia Estera Flieger
Co jadło się na organizowanych przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego obiadach czwartkowych?
Zachowała się jedna i powtarzana w innych źródłach relacja – Antoniego Magiera, lekarza ówczesnej Warszawy, który słyszał o tym, że podczas obiadów czwartkowych podawano marynaty i wędzonki oraz barszcz z uszkami i baraninę. Więcej dowiadujemy się z bogatego archiwum rachunków dworu Stanisława Augusta. Wśród nich znalazła się notatka królewskiego kuchmistrza – Paula Tremo. Dzięki niej wiemy, ile kosztowały obiady czwartkowe, z jakich produktów się składały oraz ile osób brało w nich udział. Okazuje się, że nie różniły się od posiłków podawanych w inne dni tygodnia. Każdy obiad na dworze był królewski.
Co więc znajdowało się na liście zakupów Paula Tremo?